dragostea învinge totul?

love-conquers-allSunt un mare fan al acestui concept. Dragostea învinge totul! Ce frumos sună… și totuși ce ambiguu! Este ușor de observat că de multe ori termenul de “dragoste” duce cu gândul la dragostea între cupluri. Însă, din ce am văzut până acum, dragostea merge împărțită în mai multe categorii, după cum urmează:

1. Dragostea în familie
Nu sunt încă părinte, dar sunt suficient de matur încât să înțeleg că în ciuda unor posibile neînțelegeri sau certuri familiale, cei mai multi dintre noi își iubesc cu adevărat membrii familiei. Trebuie să ocrotim ceea ce avem, se ne ținem familia cât mai aproape și să nu uităm cine suntem și cine ne iubește cu adevărat. Bineînțeles, aici includem și dragostea pentru copii, nu doar părinti, frați sau surori. Consider că, exceptând poate unele întâmplări cu adevărat negative, putem fi cu toții de acord că dragostea în familie învinge mereu.

2. Dragostea între semeni
Aici e bubă mare. Biblia ne împingem să gândim că trebuie să ne iubim semenii, dușmanii, să întoarcem obrazul când suntem pocniți în fată. Nu voi intra în discuții despre biblie, adică nu în acest articol, însă s-a propagat mult ideea de a ne iubi semenii. Eu cred într-o lume mai bună, cred în „for a better world”, dar știu că există și oameni în lume care efectiv nu merită dragostea mea. Să luăm alt caz, acela când ne bombardau germanii în al doilea război mondial. Oare trebuia să îi iubim atunci? Dacă bunicii noștri, care au luptat în război, s-ar fi dus pe front cu multe coroane de flori si multă dragoste, ar fi ajutat?

Unii oamenii susțin o ideologie prin care trebuie să învingi răul prin forța binelui. Această abordare mi se pare ruginită și evident ineficientă. Nu poți învinge mereu răul prin bine, nu poți învinge mereu răul prin alt rău, dar ai mari șanse să învingi răul prin FORTĂ. Da, asta este! Dacă el este mai mare și vrea să îți ia viata, tu rămâi om bun dar folosești forța pentru a-l învinge. Este înțeles greșit faptul că dacă te folosești de violentă ești rău. Un om bun care învinge dragonul, o face prin forță fizică, nu doar prin dragoste și îndemnuri pozitive.

3. Dragostea în cupluri
Aici este de fapt locul unde vroiam să ajung. Deși am mai pomenit de această idee, consider util să aprofundez subiectul acum. Mereu m-a fascinat ideea prin care, într-o relație cei doi vor fi mereu salvați de orice problemă, datorită dragostei existente. Dar în timp am observat că, deși dragostea este extrem de importantă, extrem minunată, totuși… este oare tot ce trebuie pentru o relație de succes?

Dragostea între doi oameni nepotriviți este ca și cum ai lua un câine si o pisică și i-ai pune într-un ring pe amândoi. Compatibilitatea între iubiți este probabil cel mai mare ingredient necesar unei relații de succes iar termenul de compatibilitate poate fi împărțit în: comunicare, valori morale, atracție fizică, respect, caractere complementare. Bineînțeles, compatibilitate fără dragoste iar nu dă la socoteală și unii oameni zic că dragostea dispare după o anumită perioadă sau vârstă. Strict în ceea ce mă privește, resping vehement aceasta teorie, știind că la mine dragostea se amplifică în timp.

4. Dragoste între prieteni
Aici poate suna greșit, dar nu trebuie. O prietenie între oameni poate dura o viată întreagă. Este păcat de faptul că unii oameni se ceartă și rămân supărați ani la rând sau poate chiar tot restul vieții. Consider că prietenii adevărați, deși se mai ceartă uneori, vor trece ÎNTOTDEAUNA cu cu brio peste orice obstacol. Cea mai mare avere, pe lângă sănătate si familie, o constituie prietenii. Iubesc din suflet fiecare prieten pe care îl am, din gașca relativ restrânsă, deși de multe ori mă comport bizar sau poate rece.

5. Dragostea de viată
Aici da, super! Pasiunea pentru viată, pentru a realiza planuri, a sta cu prietenii, a te bucura si a suferi, frumusețea unei zile de primăvară când asculți vântul cum bate printre frunze. Da da da da! Dragostea de viată, cel puțin pentru mine, va învinge mereu! Din păcate, prins de cotidian, uneori uit ce favor imens mi s-a făcut atunci când mi s-a acordat o vacantă pe planeta Pământ. Dacă ar fi să dau un singur sfat copilului meu (din viitor), care să cumuleze totul despre viată, i-as spune: trăiește, bucură-te de orice lucru, indiferent de simplitatea lui, nu te speria de suferință sau eșec, înfruntă-ți temerile si niciodată să nu renunti! Hai să trăim cât mai frumos, nu doar să existăm…

6. Dragostea de sine
He he, sună narcisist, dar nu-i cazul. Este vorba de încredere de sine, comoditate în propria piele, acceptarea defectelor si decizia de a lucra la ele. Dacă acum mi s-ar da posibilitatea să schimb ceva la mine de la naștere, as zice pas. Defectele pe care le am, abundente cum sunt, mă definesc foarte bine, mă fac unic, îmi dau temă pentru acasă și mă fac să mă iubesc și să mă accept exact asa cum sunt. Pentru a primi dragoste de la alții, nu trebuie să îi iubești tu pe ei mai întâi. Este greșit acest concept. Pentru a fi iubit, trebuie mai întâi să te iubești, apoi să iubești pe alții și abia apoi vei fi iubit. Din acest motiv, ideologia dragostei necondiționate nu poate sta în picioare pe termen lung. De la tine pleacă totul. Dacă vrei să faci o schimbare în lume, dacă vrei să ajuți, să contribui cu ceva, atunci începe cu tine. Iubește-te pe tine, acceptă totul de la tine, „be all you can be” și implicit vei schimba lumea în bine! Poate îmi vei da și o mână de ajutor cu ocazia asta. Tu ce părere ai?

Următorul articol din categoria 'life': încotro?

{notă autor

Dacă îți place acest articol, poți da share, tweet sau adaugă comentarii mai jos. Este posibil să-mi fi scăpat eventuale greșeli gramaticale; accept cu plăcere orice tip de feedback. Poți ajuta acest proiect și prin rubrica 'donate' din pagina 'about'.

Acest articol este disponibil și în format pdf.

53 Comments

 1. Evident ca exista diferite forme de.. cum ai spus ca se numeste..? D R A G O S T E ! Imi place stilul asta de scris digerabil le iei una cate una cu rabdare si muult tact pe fiecare si le dezvolti. “Dragostea se amplifica in timp”.Daca ii acorzi suficient timp , atentie si daca ai rabdare cu tine si cu restul. Vorbesc despre.. si anume DRAGOSTE? Dragoste.. parca ar fi lipiciosa, moale ,dulce agasanta si parca te-ar aseza intr-o pozitie de start.  Cu toate astea sentimentul in sine il avem de multe ori , doar ca pare ciudat sa ne aratam “atat de slabi in fata unor lucruri atat de marunte!”Sunt de acord cu asta pentru ca abia crapa de ziua si la fereastra mea.Nu mi explic de ce este atat de greu sa avem incredere in noi in ceilalti si daca este nevoie,sa acceptam efectele unui esec , s-o luam de la capat si tot asa. Dragostea este o unealta buna in unele situatii , cand se cauta evitarea unui conflict sau ELEVAREA SISTEMULUI DE SOCILAIZARE.
  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHH CE MI A PLACUT FRAZA ASTA!!!
  Eviti un conflict apeland la sentimente,de multe ori suna a repros,ma rog ..depinde cat de voalat le pui pe tapet. Teatrul ieftin uneori ajuta enorm de mult intr-o situatie data dar alteori as smulge masti una cate una ,colectionar m-am numi.Dar inspirat l-ai numit “ELEVAREA SISTEMULUI DE SOCIALIZARE” Daca mi place.. IMI PLACE!:x

  Reply
  • Bine, cand am spus ca dragostea poate fi o unealta pentru evitarea unor conflicte, nu inseamna neaparat ca ar fi ceva fals. Pur si simplu o socitetate in care oamenii se respecta intre ei si, la un anumit nivel, se iubesc, evident va genera relatii interumane cat mai eficiente.

   Ma bucur daca ti-a placut pana acum, desi nu am intrat cu adevarat in detalii, ci m-am limitat la o schematizare a ramificatiilor acestui sentiment, in viziunea mea.

   Reply
 2. SUPER TARE TOT CE AI SCRIS….AM CITIT CU FOARTE MARE ATENTIE……AI SPUS NISTE LUCRURI FOARTE ADEVARATE…SE VEDE CA TOTUL ESTE GANDIT FOARTE BINE…..si totui iubirea este atat de complexa….suferinta este ata de grea…si dureroasa…..oamenii sunt atat de rai……si stiu ce’mi vei zice …..ca toate fac parte din VIATA …..dap asta stiu………dar oare e dreapta atata suferinta care le este data unor oamneni???oare kt pot indura???la infinit nu cred…..!!!!!”PRIETENIA”…..EU NU CRED IN ACEST CUVANT…SI CU ATAT MAI PUTIN IN CE SEMNIFIK EL…….CUNOSTINTE LE’AS NUMI…DAR NU PRIETENI….IN NIMENI NU POTI AVEA INCREDERE LA UN MOMENT DAT ….TE RANESTE…..POOOP SI E SUPER TARE TOT CE AI SCRIS AICI…..

  Reply
  • Eu cred in prieteni, pe langa cei care sunt doar cunostinte. Si tu vei rani la un moment dat, chiar si pe tine, deci este ceva uman la mijloc.
   Nu stiu cate poate suporta un om, dar stiu ca exista nivele de care nici el nu este constient. Desi uneori viata PARE ca nedreapta, totusi nu sunt de acord cu aceasta idee, decat pana la un punct.

   Reply
 3. Felicitari pt articol! Iata un citat care imi place:
  “Dragostea este singurul lucru pe care il poti imparti la infinit fara sa se termine vreodata.”-asa ca indiferent de ce fel de forma de dragoste vorbim nu ar trebui sa fim egoisti, mai ales cu ceea ce avem din abundenta si anume Dragoste, mai ales cand noi am fost creati din dragoste, mai ales cand tot ceea ce ni se intampla, pana si faptul ca ne trezim in fiecare dimineata este posibil doar dintr-o dragoste enorma fata de noi.
  Avem nevoie doar sa lasam dragotea pura sa se manifeste in forma ei adevarata, astazi insa ceea ce noi impartim e doar dragoste posesiva, dragoste pe interes sau orice alta forma pe care o numim dragoste…dar nu e DRAGOSTE PURA…de dragoste pura avem nevoie, noi si lumea intreaga.

  Sa impartiti si sa aveti parte de DRAGOSTE PURA!

  Reply
  • Dragoste pe interes nici nu se poate numi dragoste. Relatii doar bazate pe interesul financiar nu rezista efectiv. Vad asta ca o alta latura a prostitutiei.
   E nevoie si de dragoste, cat mai multa si mai pura cum zici 🙂

   Reply
 4. Nu!

  Reply
 5. uau!!! simplu dar in acelasi timp foarte complicat!dragostea are intr-adevar multe laturi si sant cele descrise de tine sau poate mai lipsesc, nu stiu…insa e un subiect foarte discutat dar de inteles.. e destul de greu.dragostea in familie e adevarata,nimeni nu te iubeste cum te iubesc ei,intre semeni e discutabil,si nu cred ca se pune prea mult,in cuplu(casatoriti)-cred ca se ajunge si la asta in final :),intre prieteni-ei bine nu stiu daca e chiar asa,recunostinta,simpatie,atasare poate dar dragoste parca e prea mult!!!,de viata si de sine-trebuie sa fie altfel ne-am pune capat zilelor,si da, a iubi nu-i rau,acum depinde pe cine!:)

  Reply
  • Iubim pe cat mai multi oameni si prin metoda eliminatorie, o sa iubim si pe cine ne iubeste inapoi 😉

   Reply
 6. Interesant,dar totusi cam greu pentru lumea in care traim…unde e dragostea cea pura si simpla care o vezi la uni oameni mai in varsta.Din pacate in ultima vreme dragostea nu prea invinge.

  Reply
  • Pai unde e acea dragoste pura? In noi este, bineinteles!
   Trebuie sa o cultivam si sa mai lasam dracului acel cotidian, ca la sfarsitul vietii nu vor conta decat momentele speciale…

   Reply
 7. mda…eu personal am o parere ff proasta despre dragoste…..nu cred ca exista decat intr-o forma latenta;)

  Reply
  • Poate iti vei schimba parerea in timp 😉

   Reply
 8. ” De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunator. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poarta cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.” (Corinteni I-13)
  Cam asta e parerea mea , de familist convins.

  Reply
  • Iar eu te sustin intru totul 🙂

   Reply
 9. “Dar unde dragoste nu e nimic nu e!” Total de acord, insa cred ca ai uitat de dragostea pentru ceea ce faci, fie el job sau hobby. Trebuie sa fie si asta pe undeva, nu ?
  Si total impotriva afirmatiei cum ca “Too much love will kill you” desi este o piesa absolut geniala !!!

  Reply
  • Too much love nu te poate omorâ! Adica nu vad cum ar fi asta posibil…
   Da, cred ca mi-a scapat dragoste in ceea ce faci, dar ar putea fi atribuita in categoria dragoste de viata, sa te bucuri de ea si sa traiesti cu pasiune!

   Reply
   • nu sunt de acord. poti iubi viata foarte mult, dar sa urasti acel loc in care-ti petreci 8-9 ore pe zi. mecanismul e simplu : iubesc viata, dar urasc jobul. sunt sigur ca ai auzit asta de mii de ori.
    si nu se poate generaliza, de genul “iubesc tot si pe oricine”. nu, pentru a te autodepasi trebuie sa iubesti ceea ce faci.

    Reply
   • Ok, atunci este categorie separata: dragoste in ceea ce faci! Pasiune, etc. Viata e prea scurta pentru a avea un job care nu iti place 🙂

    Reply
   • Da, The Image Singer has spoken…

    Care e diferenta dintre dragoste si pasiune? Ce le leaga si ce le face unice ?

    Reply
   • Sunt sinonime; “pasiune” se foloseste mai mult pentru obiecte, munca pe care o faci, dedicatie in creatie, iar “dragoste” se utilizeaza in relatiile dintre fiinte vii.

    Reply
 10. Perfect! e cel mai bun manifest la libertate!Totusi lumile sunt diferite si cum “libertatea noastra se termina acolo unde incepe libertatea celorlalti” ar fi bine sa fim foarte atenti la ce ne inconjoara.Sa fim recunoscatori si sa iubim.inca o data: Perfect!

  Reply
  • Nu stiu daca e chiar perfect in ceea ce ma priveste, dar daca asa vezi tu, atunci orice, numai suparat nu pot fi 🙂
   Libertatea noastra poate coincide cu zona in care exista si libertatea celorlati. Nu vad de ce s-ar termina acolo 😀
   Recunostinta si dragoste – 2 unelte coplesitor de puternice!

   Reply
   • si necesare..daca dorim sa construim ceva…sunt benefice pt suflet si oricand binevenite..

    Reply
   • Mai sunt elemente in ecuatie, pentru a construi ceva:
    curaj, vise, planuri, vizualizare, incredere, actiune, siguranta de sine, dragoste, recunostina 😉

    Reply
   • si am mai gasi inca o suta….un pas in fata facem daca macar am dat peste ele…sau daca suntem constienti de ele…de multe ori cotidianul ne face sa le uitam si atunci devenim irascibili, nervosi, invidiosi, uraciosi…………..lipsiti de personalitate…fie ca suntem prieteni, colegi, parteneri, iubiti, sefi, parinti…..hmmmmm si o data ce ni se intampla….mai va… cale lunga pan’la recunostinta si dragoste….dupa tot ce am distrus

    Reply
   • Conceptul este cunoscut, dar prost inteles: “Voi fi recunoscator DUPA ce voi avea cutare si cutare.” Ca si cum ai cere caldura mai intai, apoi vei pune lemnele in soba…

    Reply
   • oooo………..trebuie mai mult….si daca le ai in soba tot nu faci nimik si nu apreciezi ceea ce ai…bine ca le ai…multumesc lui Dumnezeu pt ele ..acum pot sa ma apuc de treaba!!!

    dar sunt foarte multi care nu vad nici in barcile trimise o scapare..si se duc tot mai la fund..

    Reply
   • parerea mea este ca dragostea nu este totul daca nu este comunicare dragostea se duce unde nu stiu dar din experienta va spun ca comunicarea face minunii in orice ,relatie de cuplu, familie,prietenie.

    Reply
  • Da, comunicarea este sfanta! Cu ea, atat de multe probleme pot fi rezolvate din start si multe altele evitate. Dar trebuie incredere in partener, pentru a putea comunica liber si sincer.

   Reply
 11. Am citit, am recitit, am fost de acord cu unele rânduri, cu altele nu, dar ca să rezum cred că faci în continuare o treabă bună. 🙂

  Reply
  • Ma interesa in mod special unde nu ai fost de acord, dar ma bucur daca fac in continuare o treaba buna 🙂
   Nu am vreun gand sa stric traditia, chiar deja caut sa fac si mai bine. Am pregatit lista pentru varianta noua, dar va dura ceva…

   Reply
 12. Interesant articol si ma bucur ca mai exista si asemenea persoane care se gandesc la un asemenea subiect in aceste vremuri grele, in care totul se rezuma la bani si fff putini sunt cei care se mai bucura de o floare, de -o mireasma , de-un peisaj etc…Sunt intru totul de acord cu tine dar din pacate nu cred ca e simplu, iar ptr ati iubi dusmanii trebui sa dai dovada de fff multa tarie de caracter si cred ca iti mai trebuie si un suflet pur.

  Reply
  • Asa cum am zis, eu consider ca pe unii oameni nu trebuie sa ii iubesc, adica exact acolo cand ar trebui teoretic sa intorc obrazul.
   Consider ca mai degraba trebuie sa intorc pumnul in obrazul celui care a dat primul. Adica mi se pare matematic echitabil asa. Deci nu trebuie sa fim nici ca Iisus, descris in acea carte pe care o numim Biblie.

   Reply
 13. Citind articolul tau mi-am amintit de un citat din Cioran ce imi calauzea singuratatea in liceu :
  ” Oricat m-as lupta pe culmile disperarii nu vreau si nu pot sa renunt si sa parasesc iubirea , chia daca disperarile si tristetile ar intuneca izvorul luminos al fiintei mele deplasate in cine stie ce colturi indepartate ale existentei mele .
  Prin orice pot cadea in lumea asta numai printr-o mare iubire nu. Iar atunci cand iubirii tale i se raspunde cu dispret sau cu indiferenta , atunci cand toti oamenii te-ar abandona si cand singuratatea ar fi suprema parasire, toate razele iubirii tale ce n-au putut patrunde in altii ca sa-i lumineze sau sa le faca intunericul mai misterios se vor rasfrange si se vor intoarce in tine , pentru ca in clipa ultimei parasiri stralucirile lor sa te faca numai lumina si vapaile lor numai caldura”
  Cred ca maestrul Cioran a sintetizat tot conceptul de iubire . Pentru mine dragostea a invins totul! Nu sunt cuvintele naive ale unei femei semi-romantioase. Sunt cuvintele unui om privat de iubirea unui parinte, furat de iubirea unui inger prin moarte, un om ce a invins o boala iubindu-se pe sine ca in ultima instanta sa primeasca iubire inzecita de la un om minunat cat sa stearga toata suferinta.
  Respect pentru autorul articolului. Da Cristi Dragostea invinge .

  Reply
  • Nu citisem Cioran, dar din citatul tau, sunt de acord cu ce spune acolo.
   Inteleg ca ai trecut prin cateva incercari foarte grele si in clipa de fatza ai pe cineva care te iubeste cu adevarat. Ma bucur sa aflu ca dragostea invinge pana la urma, cel putin in cazul tau. Tot ce ne ramane de facut, este sa o cultivam cat mai mult.

   Reply
 14. Foarte bun articolul asta,eu personal makar am ce invata de la tine Cristi,pt a incerca si eu sa nu mai gresesc si sa incerc sa iubesc pe toata lumea asa cum e.mi-ar place sa citeasca toata lumea articolul asta,mai ales apropiatii mei sa deschida si ei ochii sa nu mai creada k ei fac numai bine zi de zi.sunt de parere ca daca dragostea adevarata invinge totul si te ajuta sa realizezi ceea ce doresti cu adevarat!o zi frumoasa!

  Reply
  • Daca ti-ar face placere ca mai multi oameni sa citeasca acest articol, atunci… recomanda-l!
   Ai Messenger, Hi5, prieteni, amici. Ori si tu astepti ca lucrurile sa se rezolve de la sine? 😀

   Reply
 15. Ar mai fi si dragostea fata de Dumnezeum, iar aici parerile sunt impartite si nu cre’ ca e aici locu’ dezvoltarii subiectului.. Dragostea fata de hobby/lucruri/animale/natura, le bagam pe toate la cea fata de viata 😉
  Dragostea oricat de free ar fi ea, nu cre’ c’o da nimeni la nesfarsit cuiva daca nu i se intoarce macar o parte! + ca spiritu’ de conservare e de obicei mai mare decat dragostea free 😀 deci cei mai multi dupa cateva esecuri se inchid si e nevoie de altcineva capabil de dragoste fata de acea persoana pentru a o deschide iar!(iar aici exemplele si modalitatile sunt desule si diferite)
  Dragostea are un adversar pe masura! la fel de pasional si de mistuitor, ura! d’aia lumea e intr’un oarecare balans.. si cum a zis ceva mai jos.. cele 2 pot sa existe in acelasi timp intr’o persoana 😀
  PS pasiunea nu’i tot una cu dragostea! pasiunea e un exponent! atat pentru dragoste, cat si pt ura 😉
  PS2 si eu te iubesc! 😉

  Reply
  • Mie mi se pare ca pasiunea e tot dragoste, iar legat de ura, as putea spune ca pasiunea exagerata poate conduce la fanatism si poate de acolo la ura.

   Dragoste de Dumnezeu… nu stiu cati oameni au. Cine stie cu adevarat detalii despre Dumnezeu? Eh, dar asta cu religia am sa o discut separat in curand 🙂

   Ai dreptate, unii oameni sufera din dragoste si apoi se inchid in ei si e nevoie de multa dragoste si rabdare sa se ajunga la ei iar. Si ideea asta pe mine ma oboseste fizic si psihic; de multe ori nu merita efortul. Prea se infofoleste lumea dupa ce sufera. So what, toti suferim, dar alegem daca ne lamentam la nesfarsit sau trecem mai departe. Uite asa se ratea posibile relatii super, pentru ca unu din ei a suferit domle din dragoste… Uau 🙂

   Reply
   • Pai aici invervine maiestria celui mai experimantat/matur care’l completeaza pe celalalt si’i dezvaluie potentialul!
    Eu unu’mi aleg iubita pentru ceea ce consider eu din primele intalniri a fi potentialul ei! deci sunt dispus sa investesc intr’o relatie daca simt ca poate ajunge unde stiu eu ca trebuie, chiar daca inca de la inceput sunt ceva probleme 😉 doar nu exista regula pentru asa ceva!

    Reply
   • Eu am observat ca uneori poti pierde timp pretio incercand sa ajungi la cineva, si pana la urma te saturi sa tot patimesti din cauza suferintei anterioare a respectivei persoane. Uneori nu merita. Dar daca vorbesti de alegeri la partenera, trebuie sa fie evident ca pentru tot ceea ce cauti sa primesti, trebuie sa dai cel putin in aceeasi masura 🙂

    Reply
   • Am zis ca in asta consta maiestria! nu chinuiala 😀 +ca nu stai sa pierzi timp ajutand pe oricine sa treaca peste relatiile esuate 😉 Da’ asta se simte la fata locului si nu se poate calcula sau planifica!

    Reply
  • E un cliseu ca opusul dragostei e ura. De fapt opusul dragostei e indiferenta. Si e foarte adevarat ca dragostea nu supravietuieste daca omul nu primeste inapoi echivalentul a ceea ce a dat. Nu “macar o parte”, asta nu e de ajuns, iar in timp dezechilibrul va fi tot mai pronuntat si dragostea se va stinge din lipsa de combustibil. E ca si regimul de la Auschwitz : oamenii primeau “macar o parte” din necesarul de alimente, nu-i asa?  Asa ca sa nu ne pacalim ca “macar o parte” ar putea fi de ajuns, dragostea nu rezista la compromisuri de acest gen. In plus asta inseamna ca ma desconsider eu pe mine, socotind ca nu merit sa cer si sa primesc echivalentul a ceea ce dau. A, poate ca partenerul nu poate sa-mi dea tot ce am nevoie? La rece vorbind, asta nu e problema mea ci a lui, iar efectul e cel descris mai sus.

   Reply
 16. Cristina, iti raspuns aici, in paragraf nou, pentru a fi mai lizibil.

  Ceea ce spui, referitor la opusul dragostei fiind indiferenta, este destul de adevarat. Si ideea asta vine in sustinerea celei care spune ca NU functioneaza bine termenul de “dragoste neconditionata”.

  Dragostea este, in viziunea mea, conditionata de reciprocitate. Daca nu merge, se stinge in final si oricum nu merge.

  In relatiile familiale, da, e altceva, dragostea neconditionata pentru copii, membrii familiei, etc. Dar in relatii nu vad cum ar tine asa ceva…

  Reply
 17. .. “Oamenii vaneaza iubirea. Ei simt nevoia sa faca acest lucru deoarece sunt convinsi ca iubirea le lipseste. Nedandu-si seama ca iubirea exista in inima lor, ei o vaneaza la alte persoane, desi acestea sunt la fel ca si ei, inconstiente de iubirea din inima lor. Aproape nimeni nu se iubeste pe sine, deci cum ar putea ei sa iubeasca pe altcineva? Oamenii isi creaza astfel o nevoie foarte mare, care nu este reala, si continua sa o vaneze, dar in locuri gresite, caci nici ceilalti oameni nu au iubirea pe care o cauta ei. ”
   
  Cam asta e iubirea de sine de care avem nevoie … egoismul e doar un ego alintat , rasfatat si impertinent …pe cand iubirea de sine … e iubire. Cat despre dragoste neconditionata, eu cred ca poate exista daca omul de care vorbim isi are izvorul fericirii in sine insusi. Inca n am cunoscut asemenea persoane , dar incerc sa incep cu mine.

  Reply
  • Existenta dragostea neconditionate implica evolutie personala la un nivel foarte avansat – 4th Density ar putea spune unii. Si categoric da, iubirea de sine este cea mai importanta si de acolo porneste totul.

   Alergatura dupa dragostea altora e ca magarul dupa morcovul agatat de el…

   Reply
 18. Cred ca ma iubesti, pt ca altfel nu sacrificai din timpul tau si pt mine…. Ne iubesti pe toti desi nu ne cunosti….si dragostea ta o sa creasca pe vreme ce ne vei cunoaste mai mult…:)

  Reply
  • My unconditional love for you 🙂

   Reply
 19. Eu va iubesc pe toti  asa cum sunteti foarte mult pentru ca iubesc oamenii foarte mult asa cum sunt ei foare diferiti ca ne-am plictisi daca am fi toti la fel nu? Exista Legea Cauzei si a Efectului sau Legea Karmei si fiecaruia i se da numai ce a facut ea/el si de aceea unii au de impartit numai lucruri frumoase altii numai lucruri urate…!

  Reply
  • Eu m-am convins ce inseamna “karma” si nu mai poate sta in picioarea ideea de bun si rau, pacat sau sfant, dupa fapta si rasplata.
   Astea sunt idei din scoala, societate, etc. Probabil inca se mai crede ca exista un mos cu barba in nori care ne iubeste neconditionat, dar ne ia dracu daca nu-i facem pe plac. Mai avem multe de invatat despre Dumnezeu, care e mult mai mult decat personificarea atribuita de noi.

   Oricum, e bine de stiut ca subiectul religiei merita o categorie separata aici si ma voi ocupa si de asta 🙂

   Reply
 20. Imi place mult acest articol. O sa il recomand pe site-urile mele de socializare. Felicitari. I love it!

  Reply
  • Ma bucur daca iti place articolul si multumesc pentru recomandari 🙂

   Reply

comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − 3 =